Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufes.br/handle/10/5596
Title: Controle da fusariose da pimenta-do-reino com aplicação de trichoderma harzianum
Other Titles: Control of fusarium wilt of black pepper with application of Trichoderma harzianum
metadata.dc.creator: Oliveira, Carmelita dos Santos
Keywords: Fusarium solani f. sp;Piperis;Controle biológico;Piper nigrum L;Fusarium solani f. sp;Piperis;Biological control;Piper nigrum L
Issue Date: 19-Jun-2012
Publisher: Universidade Federal do Espírito Santo
Citation: OLIVEIRA, Carmelita dos Santos. Control of fusarium wilt of black pepper with application of Trichoderma harzianum. 2012. 41 f. Dissertação (Mestrado em Agricultura Tropical) - Universidade Federal do Espírito Santo, São Mateus, 2012.
Abstract: A fusariose é um dos principais problemas fitossanitários na cultura da pimenta-do-reino, por causar a morte das plantas e, consequentemente, redução da produtivida-de, acarretando prejuízos econômicos à pipericultura. Considerando as dificuldades e limitações no controle desta doença, o controle biológico com o fungo Trichoderma spp. surge como alternativa a ser incorporada em seu manejo integrado. Objetivou-se neste trabalho avaliar a eficiência do produto Trichodermil® no controle da fusari-ose em lavouras de pimenta-do-reino localizadas na região Norte do Espírito Santo, no município de São Mateus. O uso do Trichodermil® reduziu a intensidade de doen-ça nas lavouras, proporcionando eficiência de controle de até 50%. A mistura de compostos fornecedores de matéria orgânica, com exceção da Polycana®, reduziu a eficiência do Trichodermil®. O intervalo entre aplicações de 90 e 120 dias foram os que apresentaram melhor controle, nas doses de 1 ou 2 mL por planta
The fusarium wil is a major disease of black pepper. Frequenttly it causes plant and, consequently, reduces yield, resulting in economic losses for black pepper produc-ers. Considering the difficulties and limitations in controlling this disease, biological with Trichoderma spp. could be an alternative strategy to be inculded in the integrat-ed disease management. The objective of this research was to evaluate the efficien-cy of Trichodermil® in controlling fusarium disease n crops of black pepper in the North of the Espírito Santo State in the city of São Mateus. The use of Trichodermil® reduced the disease in the field up to 50%. The mixture of organic matter suppliers compounds, with the exception of Polycana®, reduced the efficiency of Trichodermil®. The application intervals of 90 and 120 days were those with better control, at doses of 1 or 2 mL per plant
URI: http://repositorio.ufes.br/handle/10/5596
Appears in Collections:PPGAT - Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Carmelita dos Santos Oliveira.pdf483.17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.